Slijm, puisten, witte tong en stinkende adem

We ervaren een ongemak en willen er zo snel mogelijk van af. We smeren, slikken pillen en medicatie. We doen alsof het er niet is. Immers, er is van alles wat we moeten en daar hoort ‘ziek zijn’ niet bij.  Volgens Dr. Hans-Heinrich Reckeweg, een Duitse arts (1905 – 1985), is een gezondheidsklacht of ziekte een poging van het lichaam om zich te ontdoen van afvalstoffen. Hij ontwikkelde het systeem van Reckeweg en is de grondlegger van de homotoxicoseleer. Hoe werkt dit systeem en hoe kan het je helpen te begrijpen wat je lichaam je wil vertellen?

Gif -en afvalstoffen

Ons lichaam zoekt constant naar evenwicht. Dit heet homeostase. Denk aan temperatuur, bloeddruk, glucose en koolstofdioxide concentratie. Is het lichaam krachtig genoeg om de afvalstoffen (uit voeding, uitlaatgassen, slechte spijsvertering) te lijf te gaan en uit te scheiden. Dan herstelt het natuurlijk evenwicht zich en blijft iemand gezond. Lukt dit niet of je onderdrukt de genezingsreactie, dan circuleren de afvalstoffen in het lichaam. Door sluipende processen kunnen dan ernstige ziekten ontstaan.

Emotioneel afval

Onderschat de impact van emotioneel afval niet! Denk aan (familie) trauma, herhalende  patronen, ongezonde relatie(s), stress, een (sociale) omgeving die niet past, negatieve gedachten en stress. Vergeet ook de pijn van de ziel, je blauwdruk en gebeurtenissen uit vorige levens niet. Het liefst overschreeuwen, verdoven en negeren we dit. De bekende fight, flight, freeze of flaw reactie. Alleen liegt je lichaam niet, slaat het op en laat van zich horen door signalen van pijn, ongemak en negatieve gevoelens.

6 ziektestadia van Reckeweg

  1. Weg met dat afval!
    Excretiefase, een inwendig reinigingsproces

    Het lichaam zet reinigings -en uitscheidingsorganen aan. Denk aan: niezen, slijm, braken, diarree, stinkende adem, meer transpireren, witte tong, puistjes, overmatige talgproductie, onfrisse lichaamsgeur en een heftigere menstruatie. Emotioneel uit zich dit in lichtgeraaktheid en irritatie. Natuurgeneeskundige therapie onderdrukt deze reactie niet.

  2. De -itis fase!
    Reactie- of ontstekingsfase

     

    Uitscheiding lukt niet en het lichaam probeert ze te verwijderen met lokale ontstekingen. Denk aan: artritis, hepatitis, bronchitis en nefritis.  De afvalstoffen vinden een weg naar buiten in de vorm van etter, slijm, afscheidingen, abcessen, bindweefselontstekingen, angina, huiduitslag of eczeem. Emotioneel uit zich dit in woedeaanvallen, huilbuien en conflicten opzoeken. Natuurgeneeskundige therapie onderdrukt deze reactie niet en helpt met ontgiften.

  3. Dood spoor! Neerslag- of verslakkingsfase

     

    Uitscheiding lukt niet meer en de afvalstoffen worden opgeslagen in vet- en bindweefsels en in onderhuidse celweefsels. Bindweefsel is een opslagweefsel en werkt als een filter. Alle stoffen die vanuit het bloed naar de orgaancellen gaan, passeren eerst het bindweefsel. Als uitscheiding van afvalstoffen via deze weg niet lukt, dan “verslakken” ook andere weefsels. Denk aan: gewrichten, wervels, zenuwen en  zintuigen. Ook slaat het afvalstoffen op in organen met een aangeboren of verworven zwakte. Doet het lichaam dit niet, dan raken andere organen overbelast. Emotioneel afval uit zich in het niet meer durven reageren op indrukken, opkroppen van gevoelens en een gevoel van onbevredigdheid. Natuurgeneeskundige noemen we dit de stille fase, omdat we niet veel van dit verslakkingsproces merken.

     

  4. Opslag in de celwand!
    Impregnatie- of verzadigingsfase

     

    De afvalstoffen worden niet uitgescheiden of opgeslagen. Ze ‘’verslakken’ in verzwakte organen, dringen de celwand binnen en beschadigen de celstructuur. Organen raken beschadigd. Denk aan: maagontstekingen, leverbeschadigingen, astmatische bronchitis, chronische slijmvliesontstekingen, astma, vormen van migraine, schildklierstoringen, reumatoïde artritis. Emotioneel uit zich dit door depressie, een gevoel van geleefd te worden en het verlies van contact met zichzelf. Natuurgeneeskundige therapie richt zich op ontgifting, Het bevorderen van uitscheiding en ruimte geven aan reacties uit fase 1 en 2 die hopelijk ontstaan. Want daarmee ontdoet het lichaam zich van de opgestapelde afvalstoffen.

  5. Overvolle cellen!

    Degeneratiefase

    De cellen ‘vechten’ niet meer tegen de voortdurende stroom aan afvalstoffen. De cellen raken onherstelbaar beschadigd. Afvalstoffen komen langs de lever en daardoor is dit orgaan heel kwetsbaar voor degeneratie. Denk aan: levercirrose, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, verlammingen van organen, epilepsie, blindheid, coördinatiestoornissen en verlaagde schildklierwerking. Emotioneel uit zich dit door volledige apathie, een onvermogen om gevoelsmatig te reageren en vereenzelviging met deze staat van zijn. Natuurgeneeskundige therapie richt zich op stopzetting van dit degeneratieve proces. 

  6. Diep in de celkern!
    Ontwrichtings of neoplasma-fase

     

    De celkern met haar chromosomen is beschadigd. Celdeling wordt verstoord en cellen kunnen gaan woekeren. In deze fase kunnen kanker bevorderende afvalstoffen, de zgn. carcinotoxines, zwakke plekken in het weefsel aangrijpen en kanker veroorzaken. Ze doen dit op de plek waar al lange tijd een onophoudelijke of bijzonder ernstige vergiftiging heeft plaatsgevonden. Uitscheidingsreacties zijn er niet meer, omdat die zich in het gezwel bevinden. Emotioneel uit zich dit door zichzelf kwijt te zijn (en dit wijten aan iets buiten zichzelf), gevoelens van diepe haat en neiging tot zelfdestructie. Angsten kunnen zich uiten in fobieën, wanen of paranoïde gedrag.

Wil je weten of natuurgeneeskundige therapieën jou kunnen helpen? Neem dan contact op via het contactformulier, per WhatsApp of telefonisch. 

Deel deze pagina

Scroll naar boven