De kracht van brandnetel

Hij groeit weer volop dit voorjaar. Urtica dioica en Urtica urens. Oftewel, de grote en kleine brandnetel. In mijn ogen was het gewoon een groene stengel, die prikt en waar menig hondje overheen plast. Nooit gedacht dat in dit “onkruid”,  ware krachten schuilgaan. Brandnetel is namelijk een zeer veelzijdig kruid, dat met regelmaat terug komt in een kruidenrecept van een natuurgeneeskundig therapeut. Brandnetel bevat veel verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast is hij bloedzuiverend, urinedrijvend, slijmoplossend en bevordert de stoelgang. Nu hij volop groeit in het voorjaar, daag ik je uit om dit onkruid te gebruiken in een heerlijke detox soep!

Wild plukken

Voor de soep maken we gebruik van verse jonge toppen. Dit zijn de eerst 4-6 blaadjes aan de bovenkant van de plant. Ga je wildplukken, let dan goed op de locatie. Liever niet langs de weg vanwege uitlaatgassen, niet langs akkers vanwege gespoten pesticide en vermijd honden uitlaatplekken.

Brandnetel pluk je gewoon met de blote hand. De tip is om hem van onderaan vast te pakken, zodat je de onderkant van de bladeren voelt en niet de bovenkant. De  brandharen van een brandnetel staan schuin omhoog, dus je moet met de haar richting mee. Pak het topje van onderaf beet en breek hem schuin af. Wordt je toch geprikt dan brengt het sap van de weegbree, hondsdraf, zuring of dovenetel verlichting. Deze plantjes zie je vaak groeien in de buurt van de brandnetel.

Brandnetelsoep

Deze soep is voor 2 grote kommen of 4 kleine. Benodigdheden: 200 gram verse brandnetel, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 aardappel, 500 ml groentebouillon, peper en zout naar smaak en scheutje olijfolie.

  • Spoel  brandneteltoppen goed af met water en laat ze uitlekken.
  • Pel en snipper de ui en kneus de 2 teentjes knoflook. Schil de aardappel en snij in plakjes
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook tot het lekker begint te ruiken
  • Voeg de brandnetel, aardappel en bouillon toe. Het liefste zelfgemaakte bouillon en anders een biologische variant zonder gist en toegevoegde zout
  • Breng het geheel aan de kook , draai het vuur lager en laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappel gaar is
  • Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met wat peper en zout

Eet smakelijk! 

Deel deze pagina

Scroll naar boven