Hoe vaak eet jij per dag?

Toch nog een stukje van mijn favoriete Lovechock, een puntje van die onbeschrijfelijke lekkere vegan limoentaart van Odin, een stuk biologisch fruit of mijn cappuccino met havermelk momentje. Ongemerkt at ik ineens 6 tot 8 keer per dag! Geen hele ongezonde tussendoortjes, maar toch voor het lichaam een belasting. Want van alles wat je in je mond stopt, dus ook die smoothie of die te lekkere late macchiato, gaat je lichaam aan staan. En dat kan nadelig zijn voor je gezondheid.

Nadelen

  • Je immuunsysteem wordt belast. Je lichaam moet door het immuunsysteem hard werken om de voeding te controleren op indringers
  • Je darmen worden belast. De herstelperiode van de darmen om het eten te verteren is korter als je meerdere keren per dag eet. Je darmen hebben minder gelegenheid om te rusten en te verteren. Dit kan leiden tot darmklachten.
  • Het kan je moe maken. Je lichaam heeft tijd nodig om de energie uit voedsel op te nemen en te verwerken.
  • Je kan last krijgen van bloedsuikerschommelingen. Dit is een belasting voor de alvleesklier, die steeds insuline moet aanmaken. Bovendien kom je sneller aan.

Maar wat mag je dan wel doen? Natuurlijk wist ik dat, maar ongemerkt sloop er een patroon in. Dussss, aan de bak!

Patroon doorbreken

  • Kies voor trage koolhydraten in plaats van snelle koolhydraten. Vast niet verrassend, maar wel volwaardig: geen witmeelproducten, maar volkoren. Geen kant -en klare vruchtsappen, maar een stuk fruit of groente en noten/ zaden in plaats van een reep.
  • Zorg voor 3 volwaardige maaltijden per dag. Denk hierbij ook aan goede vetten en eiwitten. Neem als afsluiting een stuk fruit, dat lekkere chocolaatje of taartje van je collega, een handje noten en/ of je favoriete koffietje of thee
  • Verminder je suikerinname. Het geeft je snelle energie, maar daalt ook weer snel. Wat er voor zorgt dat je weer trek krijgt. Zo is de cirkel weer rond.
  • Suiker kent vele schuilnamen, dus let daarop. Saccharose, fructose, aspartaam, rietsuiker, invertsuiker zijn uiteindelijk gewoon suikers. Alternatieven als honing, stevia, ahornsiroop zijn niet perse beter, dus innemen met mate!

Nu de lente er weer is, kun je eindeloos genieten en variëren van al het smaakvolle wat moeder aarde ons te bieden heeft!  Wil je weten welke voeding goed is voor jou  ervaar je spijsverteringsklachten of wil je gewoon een frisse blik op jouw voedingspatroon?  In mijn praktijk help ik je graag verder!

Deel deze pagina

Scroll naar boven